На 48 г. внезапно почина медицинският директор на Очна клиника Вижън“ Всяка

...
На 48 г. внезапно почина медицинският директор на Очна клиника Вижън“
Всяка
Коментари Харесай

На 48 г. внезапно почина медицинският директор на Очна клиника „Вижън“.

На 48 година ненадейно умря медицинският директор на Очна клиника „ Вижън “ Всяка година преглежда поне 4 хиляди души, 90% от тях са оперирани и са с възвърнато зрение Създаде школа, оставя след себе си екип от добре подготвени специалисти

Eстественият блян на индивида към светлина и познание е негова насъщна нужда. Затова и евангелският слепец от Иерихон на въпроса на Иисуса: „ Какво искаш да ти сторя? “ – с трепетно очакване дал отговор: „ Господи, да прогледна “ (Лука – 18:41).

Медицинският шеф на Очна клиника „ Вижън “ доктор Илиян Шандурков, който връщаше зрението и вярата за живот, си отиде ненадейно на 48 година За пръв и финален път в понеделник не предизвести сътрудниците си, че няма да се яви на работа… Остави десетки пациенти, чакащи да излекува очите им!

– Какво е смисъла на тази инжекция, докторе? – попитах, откакто завърши процедурата.

– А, ти се сети да попиташ – отвърна ми доктор Шандурков, откакто в детайли ми бе обяснил характера на болестта ми и закъснялото лекуване.

– Ами тъй като ви се доверих, докторе!

Затова и на операционната маса легнах без боязън и терзание! И тъй като предварителният ни диалог ме накара да допускам, че това е лекарят, който ще излекува зрението ми.

Това споделя Иванка Демирева, шеф на библиотеката на Тракийския университет в Пловдив.

Като Светлина го разказват признателните му пациенти, които години са живели с ужасната присъда – „ зрението е изгубено необратимо “, а виждат още веднъж.

Д-р Шандурков, вие

ще живеете постоянно посредством Светлината, която дарихте на едно 14-годишно момче, когато всички лекари твърдяха, че е невероятно!

Всеки ден, в който мога да видя хубостта на света към мен, е с помощта на вас! Благодаря ви за Светлината! – написа Велизар Омайников в писмо до клиниката

Това са два от хилядите образци на пациенти на доктор Шандурков.

Всяка година броят на хората с очни болести, които преглежда, надвишава 4 хиляди – 90% от тях са оперирирани и са с възвърнато зрение, сочи статистиката на здравната документи на клиниката.

Има хора, които се раждат във Вечността. Но има и избраници, които приключват в Безкрайността. В ограничавания, въпреки и безконечен свят на Земята живеем във времето. Древните настояват, че одарените принадлежат на Безвремието! Искаме да имаме вяра в предсказанието, тъй като доктор Шандурков бе един от тях.

Д-р Шандурков беше умен, компетентен, можещ, потвърдил се експерт, само че това не пречеше да бъде непретенциозен.

Не парадираше с качествата и уменията си

А в противен случай – бе инфекциозен образец за всички нас на отдаденост на специалността, на непрестанно търсене на съвършенство и нововъведение, на благородното съдействие с пациента!

Изключителен беше методът му към младите експерти и специализанти. Отделяше нужното време за всеки от тях, не скандализираше грешките им, а по неговия си метод ги подтикваше да стигнат до верните решения на дилемите, които им разпореждаше, споделя Елена Кумбиева, шеф на „ Вижън “.

Той беше образец за нас!

Учеше ни не само какда бъдем добри лекари, но и положителни хора

Завинаги ще носим в сърцата си наученото, ще се стараем да бъдем като него и в никакъв случай няма да забравим най-хубавия преподавател, описват неговите специализанти.

Д-р Шандурков е дълготраен член на лигата на „ 24 часа “ „ Лекарите, на които имаме вяра “.

Само преди три месеца медицинският шеф на „ Вижън “ завоюва Медицински оскар за 2024 година в категорията „ Иновации  в лекуването на сухата форма на макулна недъгавост “. Доскоро това заболяване се считаше за нелечимо, само че доктор Шандурков даде вяра на пациентите, че за първи път в България прогресията на сухата форма на макулната недъгавост може да бъде забавена, а зрението – нормализирано.

„ Големият напредък е, че има лъч вяра за тези хора, които до неотдавна мислеха, че ослепяват необратимо. Освен това ние се борим за възстановяване на зрението, респективно възстановяване на качеството на живот “, разяснява преди време офталмологът доктор Илиян Шандурков пред „ 24 часа “. С помощта на профилирания уред екипът му усъвършенства зрението на пациентите с това заболяване до степен да могат да четат. И то след 9 процедури по 5-6 минути.

Само на 48 години, доктор Шандурков бе достигнал върховете на професионализма в диагностиката на очните болести и ретиналната хирургия.

Върнал е вярата на хиляди, че още веднъж ще виждат, почитан сътрудник и подхождащ с и внимание към проблемите на хората, пишат за него сътрудниците му от Българския лекарски съюз.

За късия си професионален път доктор Шандурков има редица нововъведения в лекуването на очните болести.

Той е направил първата безшевна витректомия в България. През 2011 година разгласява първата по рода си монография за изсъхнало око на български език. Д-р Шандурков издава първия у нас и втория в света Атлас по оптична кохерентна томография (Ангио ОСТ) през 2016 година, единствено година след изобретяването на технологията за това проучване в международен мащаб.

Освен атласа офталмологът и очен хирург издава книгата „ Сухо око – диагностични способи и модерни трендове на лекуване “. Той има и повече от 40 изявления в български и интернационалните списания.

Д-р Шандурков е притежател на премията за най-хубав млад офталмолог на името на проф. доктор Стоимен Дъбов през 2004 година

Завършва Медицинския университет в София през 2001 година 5 година по-късно придобива компетентност по очни заболявания. Специализирал е в Бон, Марбург, Хамбург, Хомбург Саар – Германия, в Ченай – Индия, във Венеция – Италия. От 2013 година е годишен екзаминатор на Европейския ръб по офталмология за придобиване на Европейска тапия по очни заболявания в Париж.

От 2017 до 2019 година доктор Шандурков е ръководител на Българското сдружение по офталмология.

Д-р Шандурков оставя след себе си екип от добре готови експерти, подготвени да продължат неговото предопределение и процедура.

Следата, която остави доктор Щандурков, ни задължава да пазим и развиваме всичко, което сътворихме дружно в устрема „ Вижън “ да мери растеж с най-хубавите в лекуването на очните болести, споделят от клиниката.

Човека, който постоянно ще запомним с усмивката…

В душите ни ще остане лекотата, с която даже тежката витреоретинална хирургия изглеждаше като приказка. В сърцата ни ще остане голямата му обич към специалността и заразяващата му човещина. Загубата за сътрудниците и пациентите е голяма, простят се с доктор Шандурков от Българското сдружение по офталмология. (24 часа)

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР